Kosten (en nut) van een hondenverzekering

Minder dan vijf procent van de honden in België is verzekerd. Dat is beduidend minder dan in landen als Zweden, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, al neemt het aantal wel steeds verder toe. Maar wat kost zo’n hondenverzekering eigenlijk, en is het überhaupt wel nodig om je hond te verzekeren?

Kosten (en nut) van een hondenverzekering
< Alle artikelen

Je hond verzekeren: is dat nodig?

Allereerst de belangrijkste vraag: heeft het nut om een hondenverzekering af te sluiten?

Je hond is een volwaardig lid van je gezin, die je altijd de beste zorg wilt kunnen bieden. Honden kunnen immers net als mensen ziek worden of gewond raken en in sommige gevallen zijn deze medische kosten zeer hoog. Of het nodig is om een hondenverzekering af te sluiten verschilt per situatie, maar het is zeker het overwegen waard.

De financiële tegemoetkoming van de dierenartsrekening is niet alleen gunstig voor jezelf, maar ook voor je hond. Je bent je immers meer bewust van de gezondheid van je huisdier, en zult sneller (vooral bij twijfel) de stap naar de dierenkliniek maken. Dat komt de gezondheid van je viervoeter ten goede. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer Belgen een verzekering afsluiten voor hun hond.

Wat kost een hondenverzekering?

Dit verschilt sterk, en is afhankelijk van veel factoren. Zo moet je bij de meeste verzekeraars voor het ene ras meer betalen dan voor het andere ras. Het ene hondenras is immers meer vatbaarder voor gezondheidskwalen dan de andere, of heeft een kortere (of juist langer) levensverwachting. Bovendien ben je voor een grote hond veel meer kwijt aan kosten voor verdoving (bij operaties) of medicijnen. Ook dat zit in de premie verwerkt.

Daarnaast speelt ook de leeftijd van je hond mee, en soms zelfs je woonplaats. Dat laatste komt vooral doordat de tarieven van dierenartsen per regio kunnen verschillen.

De premie van een hondenverzekering loopt grofweg uiteen van 15 tot 50 euro per maand, met uitzonderlijke uitschieters naar boven en beneden. Indien je voor een uitgebreider, of juist meer basic pakket kiest, kun je nog wat duurder of juist goedkoper uit zijn. Op deze pagina kun je berekenen wat een hondenverzekering in jouw situatie kost.

Is een hondenverzekering voordeliger?

Of een hondenverzekering op de lange termijn voordeliger is, is nooit met zekerheid te zeggen. Het is net als bij mensen: de ene hond loopt de deur bij de dierenarts plat, terwijl de andere nooit klachten heeft. Vooraf is dat jammer genoeg niet in te schatten.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een bedrag opzij te leggen voor eventuele dierenartskosten. Houd er dan rekening mee dat je dit bedrag in het begin nog niet gespaard hebt. Bij een inleg (en premie) van 25 euro per maand, duurt het bijna drie jaar voordat je evenveel gespaard hebt als wat een hondenverzekering vergoedt van een dierenartsrekening van €1.000,-.

Wie het risico niet wil lopen om ineens een hoge dierenartsrekening te moeten betalen, doet er verstandig aan om een hondenverzekering te overwegen. In verhouding betaal je namelijk een laag bedrag per maand om uiteindelijk gebruik te kunnen maken van je verzekering als dat nodig is. Hier vergelijk je alle hondenverzekeraars in België, en bereken je de premie in jouw situatie.

Welk huisdier wil je verzekeren?