Kun je ieder hondenras verzekeren?

Steeds meer honden in Vlaanderen zijn verzekerd en er zijn ook steeds meer aanbieders van hondenverzekeringen. Toch is het afsluiten van een verzekering niet voor elk hondenras hetzelfde. Welke verschillen en uitzonderingen er zijn, lees je hieronder.

Kun je ieder hondenras verzekeren?
< Alle artikelen

Uitzonderingen voor sommige hondenrassen

In principe kun je honden van ieder hondenras verzekeren. Voor sommige hondenrassen heb je echter minder keuze, doordat enkele verzekeraars uitsluitingen hebben opgenomen in hun polisvoorwaarden.

In het verleden was het lastig om een verzekering te vinden voor rassen die uitzonderlijk vaak te maken hebben met gezondheidsklachten, of die te boek staan als rassen met gedragsproblemen. Onder meer de Staffordshire Bull Terrier en de Cane Corso staan in andere landen op uitzonderingslijsten, waardoor verzekeren lastig blijkt. In België zijn er echter geen uitsluitingen op basis van ras of gewicht.

Wel bestaat de kans dat je voor het ene ras een hogere premie betaalt dan voor de andere. Het gewicht speelt een rol bij de premiebepaling (vanwege de kosten voor narcose en medicijnen), maar ook de gemiddelde gezondheid van een ras.

Zo betaal je bij Figo en SantéVet een aanzienlijk hogere premie voor een Mopshond dan voor een Kooikerhond, terwijl het gewicht en leeftijdsverwachting van beide rassen redelijk gelijk zijn. Vanwege een grotere kans op gezondheidsproblemen valt de verzekering van een Mopshond echter duurder uit.

Welk huisdier wil je verzekeren?