Onderzoek: kosten dierenarts in 2024

De tarieven die dierenklinieken of dierenartspraktijken in België rekenen voor een consult of standaardingreep lopen behoorlijk uiteen, zo blijkt uit onderzoek door deze site. De ene dierenarts kan bijna tweemaal zoveel in rekening brengen als de andere, voor dezelfde operatie.

Onderzoek: kosten dierenarts in 2024
< Alle artikelen

Gemiddelde kosten per ingreep

De meeste baasjes van huisdieren staan er niet bij stil, maar de ene dierenarts kan een serieus hoger tarief rekenen voor dezelfde ingreep dan de andere. Alleen naar de prijs kijken is geen goed plan als het op zorg aankomt, maar als je zowel de prijs als de kwaliteit vergelijkt, kan het helpen om kosten te besparen.

Huisdierenverzekeringen.be vroeg bij ruim 40 dierenartsen door heel Vlaanderen de tarieven van drie standaardingrepen (een consult, castratie van een kleine hond en sterilisatie van een poes) op. Uit deze steekproef blijkt dat de kosten zeer sterk uiteenlopen, al is het wel een pak goedkoper dan in Nederland.

 

Laagste tarief*

Gemiddeld

Hoogste tarief*

Consult (15 min.)

€ 30,29

€ 38,20

€ 47,96

Castratie hond (8 kilo)

€ 158,80

€ 199,97

€ 253,29

Sterilisatie poes

€ 122,59

€ 153,26

€ 187,86

* het gemiddelde van de 5 laagste en 5 hoogste tarieven uit de steekproef


Rondkijken bij meerdere dierenartsen kan dus zomaar een besparing van tien euro per bezoek opleveren. Bij grotere ingrepen kan het verschil zelfs oplopen tot vele tientallen euro’s.

Regionale verschillen

Uit de steekproef blijkt bovendien dat er regionale verschillen zijn. Zo betaalt een huisdiereigenaar in de provincie Antwerpen iets meer dan 36 euro voor een consult bij een dierenarts, maar moet voor eenzelfde consult in Vlaams Brabant bijna 4 euro meer worden afgerekend. 

Ten opzichte van vorig jaar is het tarief van een consult met 6,8% toegenomen. Mede hierdoor is het niet vreemd dat de vraag naar huisdierenverzekeringen de laatste tijd sterk is gestegen.

Over het onderzoek

In maart 2024 heeft Huisdierenverzekeringen.be telefonisch en/of online de actuele tarieven opgevraagd bij ruim 40 dierenartsenpraktijken, verspreid over heel Vlaanderen. Bij dierenartsen met een vaste praktijk (dus geen mobiele dierenartsen) zijn tarieven opgevraagd van:

  • dierenartsconsult van (ongeveer) 15 minuten
  • castratie van een reu van 8 kilo, inclusief pijnbestrijding en nazorg
  • sterilisatie van een poes, inclusief pijnbestrijding en nazorg
Welk huisdier wil je verzekeren?