Wat kost een consult bij de dierenarts?

Wie een bezoek brengt aan de dierenarts, betaalt – net als bij de huisarts – een bedrag voor het consult. Het tarief van zo’n consultatie verschilt echter sterk per dierenarts. Bovendien is ook het moment waarop je de dierenarts bezoekt van invloed op de prijs.

Wat kost een consult bij de dierenarts?
< Alle artikelen

Gemiddelde tarieven dierenartsconsult

In 2024 deed Huisdierenverzekeringen.be onderzoek naar de tarieven van dierenartsen en dierenklinieken. Uit een steekproef onder meer dan 40 dierenartsen door heel Vlaanderen, kwam naar voren dat een dierenartsconsult van (ongeveer) 15 minuten gemiddeld €38,20 kost.

De tarieven lopen echter sterk uiteen – de 5 goedkoopste dierenartsen uit onze steekproef vroegen gemiddeld €30,29 voor een consultatie van een kwartier, terwijl de 5 duurste klinieken gemiddeld €47,96 rekende. Dat is ruim 50% meer! Zit een dierenarts op een dure locatie, of heeft hij veel personeel in dienst? Dan is de kans groot dat de hogere huur- en/of loonkosten doorberekend worden in de tarieven.

Het kan dus zeker lonen om vooraf even te vergelijken. Sommige dierenartsparktijken vermelden de tarieven op hun website, maar je kunt ook altijd even bellen. Dan krijg je ook direct een beeld van de werkwijze van de dierenarts, en kun je een inschatting maken of deze de juiste zorg kan geven.

Avond-, nacht- en weekendtarief

Je zult altijd zien dat je hond nét na sluitingstijd van de dierenarts iets verkeerds heeft gegeten, of dat je kat in het weekend ineens pijn heeft. Ook in dat geval kun je bij de dierenarts terecht, maar buiten de reguliere openingstijden moet je rekening houden met extra kosten.

Heeft je huisdier in het weekend zorg nodig? Reken dan op een tarief van gemiddeld €84,90 voor een raadpleging van de dierenarts. In de nacht is het uiteraard nog wat duurder; dan ligt het gemiddelde tarief voor een bezoek aan de dierenkliniek op €129,66.

Hier zijn de verschillen echter nog groter. De 5 voordeligste specialisten uit onze steekproef rekenen voor een dierenartsbezoek in het weekend en de nachtelijke uren gemiddeld respectievelijk €61,66 en €89,43, terwijl de duurste vijf klinieken voor dezelfde service gemiddeld €118,89 en €194,44 in rekening brengen.

Raadpleeg dus altijd even de website van de dierenarts, voordat je ’s avonds of in het weekend in de auto stapt met een zieke hond of kat. Dit kan je gerust 100 euro schelen!

Wat vergoedt de verzekering?

Heb je (vóórdat je huisdier ziek is geworden) een dierenverzekering afgesloten? Dan kun je een deel van de kosten van de dierenartsrekening declareren. Hoeveel de verzekeraar vergoed verschilt per maatschappij, maar ook per pakket.

In de meeste gevallen is dit tussen de 50% en 90% van de kosten van het consult. Sommige verzekeraars rekenen echter een vaste eigen bijdrage per declaratie, dat verrekend wordt met de uit te keren vergoeding. Dat geldt ook voor een eventuele franchise.

Bovendien kunnen verzekeringsmaatschappijen extra voorwaarden hanteren rondom een dierenartsconsult. Zo wordt in sommige gevallen een consultatie niet vergoed als dit enkel voor de jaarlijkse vaccinatie is, of wordt er een maximum gesteld aan de totale jaarlijkse kosten voor dierenartsconsulten. Extra kosten voor een bezoek buiten de reguliere openingstijden worden doorgaans alleen vergoed als dat écht nodig is.

Controleer dit in de voorwaarden van jouw dierenverzekering, of vergelijk de kleine lettertjes met onze kattenverzekering- of hondenverzekeringvergelijker.

Welk huisdier wil je verzekeren?