Kosten (en nut) van een kattenverzekering

Slechts een klein deel van de katten in België is verzekerd, al neemt het aantal verzekerde dieren wel steeds verder toe. Moet je nu echt een verzekering afsluiten voor je kat, en hoeveel kost zo'n kattenverzekering eigenlijk? Wel, dat varieert - lees verder voor het antwoord in jouw situatie.

Kosten (en nut) van een kattenverzekering
< Alle artikelen

Je kat verzekeren: is dat nodig?

Net zoals mensen kunnen katten natuurlijk ook ziek worden of een ongelukje hebben, en soms zijn die medische kosten behoorlijk hoog. Omdat je kat volwaardig deel uitmaakt van je gezin, wil je altijd de beste zorg kunnen bieden. Of het nodig is om een kattenverzekering af te sluiten, dat verschilt per situatie, maar het is zeker het overwegen waard!

De voornaamste reden om je kat te verzekeren, is om financiële assistentie te kunnen krijgen bij het betalen van een hoge dierenartsrekening. Dit is niet alleen gunstig voor jezelf, maar ook voor je kat. Je zult immers sneller (vooral bij twijfel!) de stap naar de dierenkliniek maken, als je je minder zorgen hoeft te maken over de kosten. Het is daarom ook wel logisch dat steeds meer Belgische katteneigenaren een verzekering afsluiten voor hun dier.

Wat kost een kattenverzekering?

Dit verschilt sterk, en is afhankelijk van veel factoren. Zo is een kater soms iets duurder om te verzekeren dan een poes. Katers gaan wat vaker op avontuur, wat blijkbaar een grotere kans op blessures oplevert.

Ook moet je bij sommige verzekeraars voor het ene ras iets meer betalen dan voor het andere ras. Het ene kattenras heeft namelijk een kortere (of net langere) levensverwachting, of is vatbaarder voor gezondheidsproblemen dan het andere.

Daarnaast speelt ook de leeftijd van je kat mee, en soms zelfs je woonplaats. Dat laatste komt vooral doordat de tarieven van dierenartsen per regio kunnen verschillen.

De premie van een kattenverzekering loopt grofweg uiteen van zo’n 12 tot 30 euro per maand, met uitzonderlijke uitschieters naar boven of beneden. Kies je voor een vrijwillige franchise? Dan kun je nog een stukje goedkoper uit zijn. Hier kun je berekenen wat een kattenverzekering in jouw situatie kost.

Is een kattenverzekering voordeliger?

Of een kattenverzekering op de lange termijn voordeliger is, kun je op voorhand nooit met zekerheid zeggen. Het is net als bij mensen: de ene kat heeft continu last van ziektes en kwaaltjes, terwijl de andere kat zelden bij de dierenarts belandt.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf geld opzij te zetten voor eventuele dierenartskosten in plaats van een verzekering af te sluiten, maar dan moet je wel bedenken dat je dit bedrag in het begin nog niet gespaard hebt. Bij een inleg (en premie) van 20 euro per maand, duurt het ongeveer vijf jaar voordat je evenveel gespaard hebt als wat een kattenverzekering vergoedt van een dierenartsrekening van €1.500,-.

Wil je liever niet het risico lopen om ineens een hoge dierenartsrekening te moeten betalen? Dan doe je er verstandig aan om een kattenverzekering te overwegen. In verhouding betaal je namelijk een laag bedrag per maand om uiteindelijk gebruik te kunnen maken van je verzekering als dat nodig is. Hier vergelijk je alle kattenverzekeraars in België, en bereken je de premie in jouw situatie.

Welk huisdier wil je verzekeren?