Wat kost een röntgenfoto bij hond of kat?

Bij een vermoeden van botbreuk, maar ook als je dierenarts nauwkeurig naar het gebit wil kijken, kan er van je huisdier (net als bij mensen) een röntgenfoto worden gemaakt. Maar wat kost dat, en wordt het ook vergoed door de dierenverzekering?

Wat kost een röntgenfoto bij hond of kat?
< Alle artikelen

Röntgenfoto bij hond of kat

Met een röntgenfoto kan de dierenarts de binnenkant van je hond, kat of ander huisdier in beeld brengen en bekijken. Net als bij mensen gebeurt dit vooral bij (vermoeden van) een botbreuk. Op een röntgenfoto wordt het skelet namelijk goed zichtbaar, waardoor eventuele schade aan schedel of botten snel kan worden vastgesteld. Daarnaast kan de dierenarts goed naar een gebit kijken met een röntgenfoto.

Met röntgenapparatuur kan echter ook worden bekeken of je hond of kat iets heeft ingeslikt dat voor pijn of ongemak zorgt. De organen, zoals longen, nieren en darmen, zijn namelijk goed zichtbaar op een röntgenfoto.

Een röntgenfoto kan vrijwel altijd zonder verdoving worden uitgevoerd. Je huisdier wordt meestal op de rug of zij gelegd (afhankelijk van de plek waar de foto van wordt gemaakt) en moet 1 á 2 seconden stil blijven liggen. Soms moeten er meerdere foto’s worden gemaakt, om de situatie goed in beeld te brengen.

Wat kost een röntgenfoto?

Het maken van een röntgenfoto bij een hond of kat kost meestal tussen de €60 en €100. Dat tarief is exclusief eventuele narcose en geldt alleen voor de 1e foto.

Voor extra foto’s hoeft de apparatuur niet opnieuw te worden afgesteld, waardoor die doorgaans wat goedkoper zijn. Meestal betaal je voor een tweede en iedere daaropvolgende foto tussen de 40 en 60 euro. Gebitsfoto’s en röntgenfoto’s van kleinere dieren, zoals een vogel of reptiel, zijn eveneens wat goedkoper.

Indien je dierenarts de expertise van een radioloog nodig heeft om de röntgenfoto goed te kunnen aflezen, dan komen er vaak nog extra kosten bij. Als dit het geval is zal je dierenarts het doorgaans eerst aangeven, voordat de foto wordt doorgestuurd.

Wat vergoedt de dierenverzekering?

Röntgenfoto’s vallen onder diagnosestelling. Dat houdt in dat deze foto’s de dierenarts helpen bij het vaststellen van een eventuele aandoening en/of behandeling.

In de meeste gevallen wordt het maken van een röntgenfoto van je hond of kat daarom wel vergoed door de dierenverzekering. Hoeveel er precies wordt vergoed, hangt af van de aanbieder van je huisdierenverzekering en van het gekozen pakket.

  • Belfius betaalt 80% van de voor een medisch noodzakelijke röntgenfoto gedeclareerde kosten terug. De dierenartsrekening moet dan wel minimum €150,- bedragen.
  • Als een röntgenfoto binnen de dekking valt, vergoedt PetExpert 90% van de gemaakte kosten.
  • De dierenverzekeringen van Figo en SantéVet vergoeden in het basispakket 50% als een röntgenfoto medisch noodzakelijk is. In een pakket met een uitgebreidere dekking wordt een hoger percentage terugbetaald.

Let wel: sommige verzekeraars rekenen een vaste eigen bijdrage per declaratie, dat verrekend wordt met de uit te keren vergoeding. Dat geldt ook voor een eventuele franchise.

Welk huisdier wil je verzekeren?